Pedodonti
Pedodonti çocuk diş hekimliğine verilen addır. 0-15 yaş arası hastalarla ilgilenir.
Bebeklerde ağız içerisinde ilk dişin görülmesiyle ağız içi hijyen ve ilk muayene başlamalıdır. Diş fırçalama işleri ağızda ilk diş görülmeye başlandığında başlamalıdır.
Ortalama olarak süt dişleri 6 aylıkken dişler sürmeye başlar. Süt dişlerinin sürmesi 2 yaşında tamamlanır. Daimi dillerden farklı olarak 20 adet süt dili bulunmaktadır.
6 aydan önce ağız içerisinde süt dişinin çıkması hatta dişli doğan bebeklerin olması mümkündür. Hamilelik döneminde annenin beslenmesine bağlı olarak son zamanlarda yeni doğanlarda süt dişlerinin görülme sıklığı artmıştır. Böyle bir durumda beslenme sıkıntısı ya da aspirasyon riskli gibi durumlarda öncelikle muayene edilmeli, gerekli görünürse dişin çekilmesinden bir sakınca yoktur.
Genellikle erken süt dişlerini tamamlayan çocuklarda daimi dişlenme dediğimiz ve 6 yaşında başlayan döneme daha erken geçebilirler. Aynı şekilde süt dişlerini geç çıkarıp geç tamamlayan çocuklarda da daimi dişler geç sürebilirler.
2-6 yaş arası çocuklarda süt dişlerindeki herhangi bir çürükte müdahale edilmesi gerekir. Bu yaş aralığında oluşan çürükler çok normal karşılanmaz. Bu dönemde oluşabilecek çürük çocuğun ileri yaşlardaki çürük riski hakkında bilgi verir.
Bu dönemdeki çocuklar aileleri gözetiminde hatta motor fonksiyonları tam gelişene kadar gerekirse onlarla birlikte dişlerini fırçalamalılar. 4 yaşına kadar macunsuz fırçalanmalı, 4 yaşından sonra ise çocuklar için özel flor oranı düşük veya florsuz diş macunu kullanılarak fırçalanmalıdır. Bu dönemde herhangi bir flor uygulaması gerekmemektedir.
6-12 yaş arası ise karma dentisyon dediğimiz süt dişlerinden daimi dişlere geçiş dönemidir. Genellikle alt ön2 dişin sallanmaya başladığı döneme denk gelecek şekilde dişlerin en arkalarından toplam 4 tane olacak şekilde 6 yaş dişi de dediğimiz 1.büyük azı dişleri çıkmaya başlar. Bu süreç yine toplam 4 tane olacak şekilde 12 yaş dişi dediğimiz 2. Büyük azı dişleri çıkana kadar devam eder ve bu ikisi arasında geçen sürede 20 adet bulunan süt dişleri yerini 20 adet daimi dişe bırakır. Bu değişim süresince bütün dişlerin simetriğindeki dişe göre sürme süresi 6 ay önce ya da 6 ay sonra olması normaldir. Sallanmaya veya sürmeyen dişlerde süt dişinin hekim tarafından çekimi gerekebilir.
Daimi dişler ağız içerisinde görülmeye başlasa da kök gelişimleri devam etmektedir ve tamamlanması dişin sürmesini takiben 2 yıl içerisinde tamamlanır.
İlk daimi dişler ağız içerisinde görülmeye başlandığında daimi dişler için koruyucu ve önleyici tedavilerin başlanması uygundur.
Koruyucu ve önleyici tedaviler; flor uygulamaları, fissür örtücü uygulamaları vb.
Florun sistemik olarak kullanımı ilaç eliminasyon miktarı tam olarak bilinmediği için uygun görülmese de topikal uygulamaları dişleri güçlendirir, çürük oluşum hızını önemli ölçüde azaltır.