Konservatif diş tedavisi sağlam diş dokularını koruyup çürük veya başka sebeplerle kaybolmuş diş dokularını onaran dişhekimliğinin en önemli kollarından biridir.

Çürük oluşumu, travma , aşınma vs gibi nedenlerle kaybolan diş dokusu yerine tekrar dişteki estetik ve fonksiyonel kaybı hissettirmeyecek dolgular yapılır. Böylelikle hem dişteki kaybın daha fazla ilerlemesi durdurulmuş hemde olası diş kayıplarının önüne geçilmiş olur.

Çeşitli dolgu malzemeleri kullanılabilmektedir. En yaygın kullanılan dolgu malzemeleri olarak kompozit ve amalgam dolguları sayabiliriz.Amalgam dolgular geçmişten günümüze çok yaygın kullanıma sahil olsalarda estetik gereksinimler ve beklentileri yeterince karşılayamadığı için yavaş yavaş kullanım alanlarını kaybetmekte ve yerini kompozit dolgulara bırakmaktadırlar. Kompozit dolgular doğru planlama ve uygulama koşulları sağlandığında hem estetik hem fonksiyonel anlamda diş dokusunu birebir taklit edebilmekte ve diş rengine uyum sağlayabilmekte olduğu İçin günümüzde en sık uygulanan konservatif dolgu materyallerindendir.

Dolgu yapılırken henüz Mine ve dentin seviyesinde kalan pulpa dokusuna ilerlememiş mevcut diş çürüğü temizlenir ve uygun protokol takip edilerek yerine sağlam diş dokularını destekleyen dolgu materyali yerleştirilir, ardından keskin köşeler ve yükseklik kalmış yerler düzenlenip parlatma ve cila işlemi yapıldıktan sonra tedavi sonlandırılır.